2024 Adótörvény – EPR díjak és az ezzel kapcsolatos változások

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2024 adóváltozásokat tartalmazó törvény, mely számos területet érint, így többek között természetesen a számviteli törvényben is vannak változások. Ezen belül a változások érintik az EPR és a most csatlakozó DRS rendszert is. Jó hír, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség díjainak mértéke ugyan 2024-ben nem emelkedik, ám mégis lesznek változások ezen a területen is.

A kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó díjrendelet

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal javaslata alapján minden tárgyévet megelőző november 30-ig rendeletben kell meghatároznia az energiaügyi miniszternek a vállalkozások által fizetendő EPR-díjakat, illetve az idén induló DRS-en belüli csatlakozási és szolgáltatási díjakat.

EPR – Kiterjesztett gyártói felelősség

A hulladékgazdálkodási feladatok egy részét koncessziós szerződés alapján 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el. A hulladékgazdálkodás viszonylag új eleme a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amely európai uniós jogi irányelv alapján került szabályozásra.

Ennek értelmében a gyártók többet fizetnek a hulladékaik szállításáért, kezelésért és megsemmisítéséért. A cél a kevesebb hulladéktermelés, illetve a több környezetbarát anyag használata.

A szabályozás számos termékcsoportra vonatkozik, úgy mint:

  • egyszer használatos és egyéb műanyagokra,
  • elektromos és elektronikus berendezésekre,
  • elemekre, akkumulátorokra,
  • gumiabroncsokra,
  • irodai és reklámhordozó papírokra,
  • sütőolajra és zsírra,
  • bizonyos textíliákra,
  • valamint a fabútorokra.

A gyártóknak negyedévente kell díjat fizetniük a termékeik mennyiségének megfelelően. A most bejelentett változások szerint a díjak mértéke jövőre változatlan marad. Az erről szóló rendelet a 2023. 12.14-én kiadott közlönyben jelent meg: a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének 2024. évi megállapításáról szóló 23/2023. (XI. 30.) EM rendelet. A részletes díjtételeket a rendelet mellékletei tartalmazzák.

A rendszer használóinak segítségképpen a CashMan rendszerekbe beépítettük az EPR kezelését, így a

felhasználói-kötelezetti oldalról kevesebb és egyszerűbb lehet az ezzel kapcsolatos teendő.

DRS – Kötelező visszaváltási rendszer

A Deposit Return System (DRS), vagyis a kötelező visszaváltási rendszer 2024. január 1-től lép életbe. A kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét kormányrendelet határozza meg (a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet).

A rendszer hatálya alá eső termékeket regisztrálni kell, így minden olyan italterméket, ami:

  • műanyag, fém vagy üveg csomagolásban van,
  • 0,1-3 liter közötti űrtartalmú,
  • és ezen belül egyutas (nem újrahasznosítható) vagy több utas (újrahasznosítható).

Kivétel is van, ezek a tej és tejalapú termékek csomagolásai, valamint a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermékek csomagolásai.

Érdemes alaposan tájékozódni az EPR és DRS rendszerekkel kapcsolatos kötelezettségekről, a most életbelépett jogszabályokat, jogszabályváltozásokat átböngészni és az előírásoknak megfelelően eljárni, elkerülve ezzel az esetleges büntetéseket, bírságokat.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztosítsuk a legjobb élményt a weboldalunkon