Fizetési meghagyás fogalma egyszerűen

Aki számlakibocsátó vállalkozó biztosan találkozott már olyan esettel, mikor az kibocsátott számláért nem érkezik meg határidőn belül az összeg. Ahhoz, hogy a végeredmény kiegyenlített számla legyen, több lépés is vezethet, de a sorrendet minden esetben szükséges betartani amennyiben törvényes, hivatalos úton szeretnénk eljárni.

Első lépések, mielőtt kiküldjük a fizetési meghagyást?

A késedelmes számla jelensége olykor komoly pénzügyi kihívást jelent, de számos adminisztratív és jogi folyamatot is magában foglal.

  • Proaktív kommunikáció

Mielőtt bármilyen hivatalos lépést tennénk, mindenképp próbáljunk meg kommunikálni a vevővel. Gyakran előfordul, hogy a késedelmes fizetés egyszerű félreértés vagy adminisztratív hiba miatt következik be.

  • Emlékeztető küldése

Ha a kommunikáció nem hoz eredményt, küldjünk emlékeztetőt a számláról. Egy udvarias, de határozott emlékeztető segíthet emlékeztetni a vevőt a fizetési kötelezettségére.

  • Hivatalos felszólítás

Ha minden előzetes próbálkozás sikertelen és az emlékeztetőkre sem érkezik válasz, a következő lépés a hivatalos felszólítás. Ebben már világosan jelezzük a következményeket, ha a számla továbbra is rendezetlen marad.

  • Ezután a következő lépés a fizetési meghagyás.

Mi az a FMH?

Az FMH a fizetési meghagyás rövidítése, mely a számlatartozás behajtásának folyamatában fontos lépés, hiszen ez már egy olyan jogi eljárás, ami valamely magyarországi közjegyző előtt zajlik.

Abban az esetben, ha a tartozás összege nem éri el a 3 millió forintot, akkor a kintlévőség behajtásának folyamatában ez lesz a következő lehetőség. Ha az összeg már 3 és 30 millió forint között van, akkor választani lehet a fizetési meghagyás és a peres eljárás között.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

A jogi személyek és az elektronikus ügyintézésre kötelezett egyéb személyek esetében a fizetési meghagyáshoz kapcsolódó beadványt kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő.

A folyamat elindítható:

  • önállóan, de ebben az esetben bonyolult és hosszadalmas;
  • ügyvéd segítségével, ebben az esetben azonban magasabb költségekkel kell számolni;
  • illetve a folyamat automatikusan és egyszerűen elindítható a CashMan és Payee integrációjának köszönhetően CashMan felhasználói fiókodból.

Fizetési meghagyás indítása számlázó programból

Ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás, hiszen a programon belül megtalálható funkcióval, a késedelmes számlára kattintva azonnal el is lehet indítani a folyamatot.

Néhány adat kitöltése és az eljárási díj bankkártyás kifizetése után a fizetési meghagyás az útjára indul, melynek státuszát folyamatosan nyomon lehet követni. 

Innentől számítva az adósnak 15 napja lesz, hogy ellentmondjon a követelésnek. Ha ez nem történik meg akkor jogerőre emelkedik az FMH és végrehajthatóvá válik.

A CashMan számlázó programba integrált Payee rendszer biztonságos követeléskezelési szolgáltatás, mely a teljes folyamatot koordinálja anélkül, hogy a követelőnek közjegyzővel vagy ügyvéddel kellene kapcsolatba lépnie. Érdemes tehát olyan számlázó szoftvert választani, mely rendelkezik ilyen integrációval, mert a késedelmes számlákat és az ezzel járó kellemetlen helyzetet sajnos elkerülni nem lehet. Így vállalkozásunk ezen a területen is biztos és jogilag erős lábakon áll majd.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztosítsuk a legjobb élményt a weboldalunkon