Webáruház számlázás, avagy legyen gördülékeny a folyamat!

Manapság igen nagy teret hódítottak maguknak a webshopok és ez nem csak az automatizálódásnak vagy a covidnak köszönhető, hanem a technikai fejlődésnek és annak is, hogy manapság már szinte mindenki otthonosan mozog az online térben. A webáruház kereskedelmi tevékenysége is szigorú szabályozásnak van kitéve, így ezen belül most a számlázási tevékenységet vesszük górcső alá.

Mi az az online kereskedelem vagy e-kereskedelem?

A fogalom az áruk, szolgáltatások interneten történő értékesítését jelenti, illetve az ezekhez a tranzakciókhoz köthető adatok és pénz online átutalását. Tehát leegyszerűsítve egy cég az interneten árusítja a termékeit és/vagy a szolgáltatásait, ezt rendelik, vásárolják meg a felhasználók, természetesen online.

Nyugtát vagy számlát kell adni webáruházas értékesítés esetén?

Ebben a tekintetben figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy nyugtát nem lehet előre kiállítani, tehát a futárnak vagy kézbesítőnek kellene minden alkalommal megírnia a helyszínen. Tehát ebben az esetben a gyakorlatban ettől sokkal egyszerűbb az, ha a számlát előre kiállítjuk a vevő részére.

A kiállított számla lehet:

  • elektronikus, tehát emailben elküldhető,
  • papír alapú, melyet a termékkel együtt postázunk.

Így célszerű a webáruházzal összekötni például a CashMan számlázó programot, melynek segítségével a vásárló már a tranzakció pillanatában be tudja vinni a számlázáshoz szükséges adatokat, így a számla automatikusan generálódik.

Abban az esetben, ha a csomag visszatér a feladóhoz bármilyen oknál fogva, akkor sztornó számlát kell kiállítani a számviteli törvénynek megfelelően.

Miért érdemes webáruházát összekötnie egy számlázó programmal?

  • kiállított számlái szabályosan, a számviteli törvénynek megfelelően készülnek el,
  • adatszolgáltatási kötelezettsége azonnal és automatikusan teljesül a NAV felé,
  • számláit elkészítheti hagyományos vagy e-számla formájában is, mely által környezetkímélőbb és költséghatékonyabb lesz a folyamat,
  • kiállított számláinak tárolása egyszerű, átlátható lesz,
  • könyvelőjének adhat hozzáférést ezáltal megkönnyítheti a munkáját,
  • bárhol és bármikor lebonyolítható a számla kiállítása,
  • a számlázási folyamat nyomon követhető és akár fizetési értesítő is küldhető általa,
  • biztonságos adattárolás.

A Cashmannel együttműködő webshop partnerek

Ha megtaláltuk a megfelelő webáruház rendszerünket, akkor egy jól megválasztott számlázóprogrammal minimalizálhatjuk a hibalehetőségeket, automatizálódnak és nyomon követhetővé válnak a folyamatok. Egyszerre akár többen is hozzáférhetnek a rendszerhez, így nem kell feltétlenül egy embernek magára vállalnia az adminisztrációs feladatokat.

Webáruház rendszerből is van több a piacon, tájékozódjunk minden területére kiterjedően. A Cashman-el együttműködő webshop partnerek nívósak, megbízhatóak és hatékonyak felhasználói tekintetben is: 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztosítsuk a legjobb élményt a weboldalunkon