Számlázási szabályok 2023-ban

Magukat a számlázási szabályokat az Áfa törvény X. fejezete tartalmazza, melyet a NAV minden évben összefoglalva közzétesz a honlapján. Így egy helyen megtalálhatjuk mindazt, amire számlázáskor ügyelnünk kel. Megkönnyítve felhasználóink dolgát készítettünk egy kis összefoglalót a gyakorlatban leginkább jellemző szabályokról, melyek szorosan kapcsolódnak az online számlázó programmal kiállított számlázáshoz és a számlák kötelező tartalmi elemeihez.

NAV online bekötésre vonatkozó szabályok

  • 2018.07.01-től minden számlázó programnak rendelkeznie kell NAV Online bekötés funkcióval és jelenteni kell a belföldi adóalanyok között számlázott 100 ezer Ft ÁFA tartalmat elérő számlákat!
  • 2021.01.01-től már minden számlát be kell küldeni a NAV-nak, ideértve a magánszemélyeknek kiállított számlákat is! Speciálisan továbbra is előfordulhatnak olyan számlák, amiket továbbra sem kötelező jelenteni (pl. számviteli bizonylat helyett kiállított számla, külföldi ÁFA kulccsal kiállított számla külföldi vevőnek)

Számlázó program bejelentése és adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

2021. január 4. óta a számlázó programok megvásárlásának bejelentési kötelezettségét megszüntette a NAV. 2023-ban minden számlázó programnak rendelkeznie kell az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás menüponttal, így az ezzel nem rendelkező szoftvereket mostanra tilos használni.

Mire kell figyelnünk a számla keltezésekor, sorszáma és nyelv tekintetében?

    • A számla kelte szigorúan az a nap lehet csak amikor a számlát kiállítjuk és mivel szigorú számadású bizonylatnak minősül, így a legutóbb kiadott számla kelténél nem lehet korábbi sem.   
    • A sorszámokkal is vigyáznunk kell, hiszen azonos cégnév alatt nem lehet azonos sorszámmal számlát kiállítani. Több telephely esetén állítsa be számlázó programjában a feltüntetendő előtagot! Ezzel a kiállított számlák külön tartományban kapják majd a sorszámot, elkerülve egy sorszám többszöri felhasználását.
    • Magyar nyelven kívül bármilyen idegen nyelven kiállítható számla, ám ebben az esetben javasolt a magyar fordítás, tehát a kétnyelvű számla. Az adóhatóság a következő nyelven fogadja el a számlákat: angol, német, francia. Az ezektől eltérő nyelven íródott számlák esetében, egy esetleges ellenőrzés folyamán kérhetik a fordítóirodák által hitelesen fordított példányt.

Alá kell írni a számlát?

A számla pecsét és aláírás nélkül is érvényes, így akár emailben vagy postán is el lehet küldeni a vevőnek.

Milyen esetben adható egyszerűsített számla?

Kiállíthatunk számlát egyszerűsített adattartalommal abban az esetben, ha a gazdasági esemény is megvalósul a számla kiállításának idejében. Tehát készpénzes vagy bankkártyás fizetés esetében.

Elektronikus számla vagy másnéven e-számla

Egy számla lehet papír alapú vagy elektronikus. Az ÁFA törvény szerint utóbbiról csak és kizárólag abban az esetben beszélhetünk, ha a kibocsátás és a befogadás is elektronikusan történik meg. Így az elektronikusan elkészített számla nem lesz e-számla abban az esetben, ha kinyomtatjuk és ebben a papír alapú formában juttatjuk el a vevőhöz. Az e-számlának szigorú követelményeknek kell megfelelnie.

Számla módosítása

Olyan számla esetében, ami már ki van állítva és sorszámmal is el van látva, nem lehetséges a módosítás. Két lehetőség van a korrigálásra:

    • Érvénytelenítő, vagyis sztornó számla kiállítása, majd egy helyes tartalommal rendelkező számla elkészítése. Ebben az esetben 3 számlánk lesz. A rosszul kiállított, ennek a sztornója és az új, helyes adatokkal rendelkező számla.
    • Helyesbítő számla kiállítása. Ebben az esetben két számla keletkezik, a helyesbítő újnak tartalmilag hivatkoznia kell az elrontott számlára.

Számla kötelező adattartalma

    • számla kibocsátás kelte,
    • számla sorszáma, amellyel a számla azonosítható,
    • számlakiállító neve, címe és adószáma,
    • vevő neve, címe,
    • belföldi adóalany esetén a vevő adószáma (magánszemélynél nincs adószám),
    • értékesített termék/szolgáltatás megnevezése,
    • értékesített termék/szolgáltatás mennyisége,
    • értékesített termék/szolgáltatás nettó egységára (adó nélküli értéke),
    • számla nettó értéke (adó nélküli értéke),
    • az ÁFA százaléka és értéke.
Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztosítsuk a legjobb élményt a weboldalunkon